3e8.nl

Word een expert in natuurkunde

Leestijd: circa 14 minuut.

❱Als je beter of misschien goed wilt worden in natuurkunde, dan kun je onder andere gedrag van natuurkunde-experts kopieëren. Dat is minder moeilijk, duister of lastig dan je wellicht denkt.

De vraag is dan: Welk (leer)gedrag ga je kopiëren van een expert? En dan kijken we hier vooral naar je voorkennis, of je kennisnetwerk. Met andere woorden: Wat je allemaal zou

Een groot kennisnetwerk is een belangrijk verschil tussen een beginner in de natuurkunde (zeg als je begint in 4vwo) en een expert in de natuurkunde. Het is daarom zeer nuttig om vanaf het begin je leren telkens je netwerk goed aan te vullen met basiskennis. Denk hierbij aan iets wat je basiskennis noemt. Bijvoorbeeld: Als je bij zeilen niet weet wanneer je zeil optimaal staat, als je met voetballen de bal niet aan je voet kunt houden of met hockey nog niet kunt pushen; dan is een wedstrijdje spelen (lees: een toets maken) lastig.

Deze pagina bevat een samenvatting van wat ik in de loop der jaren ben gaan zien als een goed aan te leren basis-instrumentarium om beter te worden in het vak natuurkunde.

1 Algemene adviezen

2 Over het vak natuurkunde

3 Domeinen

A Algemene en wiskundige vaardigheden

C1 Kracht en wisselwerking

C2 Energie en wisselwerking

C3 Gravitatie

D1 Elektrische systemen

D2 Elektrische en magnetische velden

E1 Eigenschappen van stoffen en materialen

E2 EM-straling en materie

F1 Quantumwereld

F2 Relativiteit

G1 Biofysica

G2 Geofysica

H modelleren

laatste aanpassing: 24-1-2020.